Roboti již nejen ve výrobě
Společnost HOPI s.r.o. se rozhodla zmodernizovat a zefektivnit vyskladnění mlékárenských výrobků a ve spolupráci se společností Hollandia zahájila výjimečný projekt robotizovaného mixovacího pracoviště. V rámci supply chain je ojedinělé, že se tato část procesu nerealizuje přímo ve výrobním závodu, ale až v centrálním logistickém skladu. K tomuto kroku obě společnosti dospěly na základě vize, že moderní a efektivní technologie, jako jsou roboti a postupná automatizace provozů, budou konkurenční výhodou na logistickém trhu ve výhledu dalších let.
Za vytyčené cíle pilotního projektu mezi dvěma dceřinými společnostmi HOPI HOLDING a.s. byly stanoveny:
- Úspora peněz za lidskou práci z dlouhodobého hlediska,
- snížení chybovosti a zvýšení kvalitativních parametrů,
- vyšší konkurenceschopnost,
- schopnost pružně reagovat na zákaznické požadavky z hlediska nárůstu objemů,
- co nejefektivněji využít nabízený prostor.
Požadavek na kapacitu zmixovaných palet byl alespoň 200 v ideálnem případe 250 palet za 16 h, jako i možnost mixovat různé varianty jednotlivých produktů v průměru 75mm nebo 95mm dle zákaznických požadavků.
Za pomoci špičkových robotů značky Fanuc byl navržen a zkonstruován mixovací stroj, který umožňuje zabezpečit hodinový výkon 12–15 palet zmixovaných produktů. Zároveň je možné měnit typ kartónů vkládaných na začátku stoje. Způsob uchopování produktů za pomoci chapadel umožní i mixovaní různých variant zboží dle potřeb zákazníků.
Klíčové prvky mixovacího stroje jsou roboty s průmyslnými rameny. Obsluhující pracovník na začátku vybere jedinečný obsluhující program, který byl vytvořen na základě požadavků zákazníka. Jeden robot vybírá požadované příchutě dle potřeby, druhý robot mixuje a třetí umísťuje produkty v kartónech na připravenou paletu, která se automaticky zabalí a je připravena k expedici či uskladnění.
Celý stroj obsluhuje pouze jeden pracovník a jeden manipulant odebírá plety mixovaného zboží pro další skladové manpulace.
Celková investice do projektu je 16mio Kč s návratností 5 let.
Manuální způsob mixování produktů společnosti Hollandia vyžadoval dle velikosti objemů zboží 10–15 pracovníků na 8h směnu, 7 dní v týdnu.